Floris bij Trickbeat
Start Trickbeat
Home | Aktuelles
Floris - TV Serie 1969

Overzicht

. Het Gestolen Kasteel (ca. 29.20 min.): Floris van Rozemondt (Rutger Hauer) komt net terug uit Indie en heeft zijn vriend Sindala (Jos Bergman) mee genomen. Bij aankomst op zijn kasteel blijkt deze in bezit genomen te zijn door Maarten van Rossem (Hans Culeman), landhanger van hertog Karel van Gelre (Jaap Maarleveld). Het wordt gebruikt als tolhuis. Floris en Sindala worden gevangen genomen en in de kerkers gegooid. Een goede vriend redt hen uit de kerkers. Daarna gaan Floris en Sindala, samen de mannen van Wolter van Oldenstein (Ton Vos), proberen de papieren en het geld van Floris terug te halen van de Hertog van Gelre.

2. De Koperen Hond (ca. 26.52 min.): Van Rossem houdt al een tijdje de gelederen binnen het kasteel van Van Oldenstein bezig. Van Rossems mannen vuren alleen maar vuurpijlen af, waarom gebruiken ze de kannonnen niet? Een spion komt erachter dat Van Rossem wacht op de Koperen Hond. Een groot en zwaar kanon, die het kasteel in één treffer kan verwoesten. Sindala weet echter een manier om deze strijd tot een knallend einde te brengen.

3. De Zwarte Kogels (ca, 28.14 min.): Tijdens een wapentransport wordt de man van Van Oldenstein overvallen. Hieruit blijkt dat er een verrader in hun midden is. Er zijn maar vier mannen die van het transport wisten. Sindala weet ook hier weer een oplossing. In een beker gaan drie witte en één zwarte kogel. Degene die schuldig is zal vanzelf een zwarte kogel pakken. De verrader denkt echter Sindala te slim af te zijn.

4. De Man Van Gent (ca. 27.11 min.): Rover Lange Pier (Hans Boskamp) wil Slot Oldenstein beroven. Floris en Oldenstein worden weggelokt en alleen Sindela en Heer Suikerbuik uit Vlaanderen blijven achter. Maar Suikerbuik is niet zo nobel als hij zich voordoet. Als Lange Pier er met het soldijgeld vandoor wil, schiet Sindala vuurpijlen af om Floris te waarschuwen.

5. De Harige Duivel (ca. 27.22 min.): Karel van Gelre heeft een schilderij besteld van de schilder Jeroen Bosch (Ton Kuyl). Van Rossem wil dat Lang Pier het schilderij steelt, zodat Van Gelre niet hoeft te betalen. Floris en Sindala redden in eerste instantie de schilder uit de handen van Van Rossem maar worden toch gepakt. Met behulp van spullen van de marskramer (Cor Witsche) lukt het om te ontsnappen en het Duivelse Schilderij af te leveren. Jeroen Bosch maakt als dank een schilderij van de marskramer.

6. De Vrijbrief (ca. 30.14 min.): Floris en Sindala gaan naar de stad. Ze hebben een vrijbrief om daar tot 17.00 te verblijven. Die vrijbrief zorgt dat Van Rossems mannen hen niet mogen lastigvallen. Maar in het dorp lopen al de afspraken uit en ze komen erachter dat er met de kerkklok geknoeid is. Na vijf uur mogen ze niet meer in de stad zijn, maar dat lukt niet. Vermomd als geneesmannen lopen ze de stad uit.

7. De Drie Narren (ca. 29.37 min): Van Oldenstein krijgt hulp van andere edelen. Maar eerst moet er een brief met de zegel van Van Rombout naar Utrecht voordat de anderen hen helpen. Op het kasteel van Rombout aangekomen is het kasteel geplunderd en Rombout ontvoert. Samen met de achtergebleven Nar (Jack Horn) gaan ze opzoek naar Rombout in het Tolhuis (het kasteel van Floris). Verkleed als narren komen ze binnen, maar ze orden herkent en komen in de cel. Sindala verzint een list om vrij te komen.

8. De Alruin (ca. 29.33 min.): Van Oldenstein is jarig en er wordt een feestmaal klaargemaakt. Maar na het eten blijkt iedereen in diepe slaap, behalve Floris, Sindala en de kok. Zij hebben niet van de soep gegeten. Het blijkt dat in de soep een zwaar gif zat, waardoor iedereen gaat slapen. Sindala komt erachter dat er een wortel is die de effecten van het gif opheft. De alruin wortel. Ze gaan langs Roges (Ton Lensink) want hij weet alles van kruiden. Hij wil de wortel pas plukken bij volle maan, want anders wordt je krankzinnig. Maar Sindala heeft geen tijd om zo lang te wachten....

9. Het Brandende Water (ca. 29.59 min): Gravin Ada van Kouwenberg (Diana Dobbelman) is net weduwe geworden. Iemand van Van Rossem breekt in bij het kasteel om het testament te stelen. Ada weet het net te voorkomen, maar besluit om het testament veilig weg te brengen. Met haar vriendin gaan ze, als mannen gekleed, op weg. Ze worden echter gevangen genomen door Lang Pier. Floris en Sindala schieten te hulp.

10. De Wonderdoener (ca. 29.19 min.): In het dorp komt een kwakzalver. Hij ziet dat Sindala mensen geneest en hij ziet zijn inkomsten slinken. Samen met mannen van Van Rossem maken ze Sindala's krachten uit voor Hekserij. Sindala wordt gefolterd en gered door Floris. Ze besluiten de wonderdoener te 'genezen' met zijn eigen middeltjes.

11. De Byzantijnse Beker, deel 1: Het Tournooi (ca. 29.42 min.): Isabella (Carola Gijsbers van Wijk) is zeer ernstig ziek en zal spoedig overlijden. Zij heeft twee minnaars die haar willen trouwen, Govert en Roland. Haar vader (Sacco van der Made) moet een besluit nemen. Hij zegt dat Isabella trouwt met degene die haar geneest. Als ze horen van het tournooi op Oldenstein, waarbij de winnaar een Byzantijnse beker krijgt, willen beide meedoen. Die beker zou iedereen genezen. Onder valse voorwendselen doen ze mee, want ze zijn uiteindelijk onderdanen van Karel van Gelre. Tijdens het tournooi raakt Floris gewond.

12. De Byzantijnse Beker, deel 2: De Genezing (ca. 25.50 min.): Floris komt erachter dat Roland geen Bourgondiër is en besluit erachter te komen waarom hij zo graag die beker wil. Als Ronald wint vertrekt hij met de beker, maar Govert steelt hem. Govert laat Isabella uit de beker drinken en ze geneest. Govert wil binnen drie uur trouwen, maar Isabella wil alleen Roland. Floris en Sindala gaan Roland helpen. Ze krijgen daarbij hulp van Ada en Viola, maar dat weten ze niet.

Floris is een televisieserie die in 1968/1969 voor het eerst op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Toen was het de omroep NTS, die later omgedoopt werd tot NPS. De mensen die rond die tijd in hun prille jeugd zaten, zullen zich Floris zeker herinneren. De invloed die de serie had, werd geuit in de houten zwaarden en capes waarmee de kinderen speelden. Ikzelf (Nancy) was te jong, maar Ferry herinnerde zich iedere aflevering alsof hij ze gisteren gezien had! De scenarioschrijver van toen, Gerard Soeteman, zou zich momenteel bezighouden met het script voor een echte Floris bioscoopfilm. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Rutger Hauer de rol van de vader van Floris gaat spelen. Dat Paul Verhoeven de serie geregisseerd heeft is duidelijk te zien en hij kon deze springplank voor een carrière goed gebruiken. Hij had alleen nog maar wat kort filmpjes gemaakt, maar door Floris kreeg hij echte regisseer jobs aangeboden.

De serie is natuurlijk in zwart/wit, maar dat drukt de pret geenszins. Dit is pure lol. De kwajongens streken van Floris zijn leuk en de heerlijke oubolligheid is schitterend. Als er geen kleine beschadigingen in de prints hadden gezeten, zou je niet geloven dat alles authentiek is. Deze serie is zeer geschikt voor jong en oud. De moralen die er in verwerkt zitten gelden heden ten dagen nog steeds. Deze speciale Floris box mag absoluut niet missen in je collectie. En als je het niet openlijk voor jezelf wilt kopen, kun je altijd nog zeggen dat het voor je kinderen is. Die zien toch niet dat jij ook zit te kijken, als zij naar bed zijn!!

Bespreking toegepaste techniek: Beeld: Het zwart/wit beeld van deze DVD is in zijn originele 1.33:1 (4x3) formaat. De serie is op 16mm film geschoten, wat een beeld met een grove korrel en continue een lichte filmgrain oplevert. Het beeld is voor de release uitgave volgens mij niet ge-remastered. Het beeld is wel vrijwel vrij van vlekken en vuil op enkele haartjes en stofjes na, maar zijn er wel flink wat filmprint beschadigingen te zien. Het beeld is scherp met een redelijk goed contrast en schaduwdetail dat is beperkt door de limieten van de toen gebruikte filmtechnieken. Hierdoor ziet het er soms wat donker en vlak uit. De grijswaarden zijn over het algemeen meer dan goed, met bij een enkele scène een neiging naar een wat bruine tint. Het zwartniveau is dan ook zeer acceptabel goed. Beeldruis en digitale "compressie" fouten ontbreken. Al met al valt het niet tegen op een 57" scherm, waarbij de kwaliteit per aflevering soms wat verschilt..


Copyright © 27.01.2005 Theo Trickbeat